mandag 16. april 2012

Presentasjon av Tina og Cindy

Jeg heter Tina Hosen og har en beagle ved navn Cindy av Elgberget. Cindy er 5 år, og en glad og munter hund. Hun er alltid sulten, liker å leke og er derfor lett å trene.

Jeg fikk min første hund da jeg var 12 år. Det var en shetland sheepdog tispe ved navn Toonie, Jeg deltok  i lydighetskonkurranser med henne, uten de store resultatene. Datidens harde hundeoppdragelse passet ikke en skjør, lettere nervøs sheltie...Men vi trente også noen triks og sirkuskunster, og det var noe hun likte bedre. Da jeg i ungdomsåra deltok på Operajon Dagsverk, pleide jeg å gå rundt i nabolaget og vise frem kunstene hennes for penger på bøssa, mens vennene mine hadde kjedelige vaske og ryddejobber på butikkene...

Min neste hund var en blanding mellom schäfer og golden retriever. Tika het hun, og var gylden og vakker som en golden, med en schäfers kvikkhet og intelligens. Tika var en takknemlig hund å jobbe med, og hun oppnådde førstepremie i lydighet klasse tre. Dessverre døde hun kun fire år gammel. Samtidig hadde vi en kleiner münsterländer tispe ved navn Cera. Hun hadde vi overtatt da hun var tre år, og da var hun lite trent. Dette var egentlig mannen min sin jakthund, men hun ble også trent til lydighet og oppnådde gullmerket.

Cera ble såkaldt crossover-hund da jeg oppdaget klikkertreningen i 1999, og det trivdes hun veldig godt med! Cera fikk dermed lært mange nye triks på sine eldre dager.

Samtidig med Cera hadde vi en periode en ny blandingshund i huset. Denne gang en blanding mellom border collie og buhund. En vakker hund, herlig gemytt, men akk, så krevende! Inka ble klikkertrent fra 8 ukers alder, og kunne en hel drøss med lydighetsøvelser 9 måneder gammel. Da måtte vi selge henne pga familiesituasjonen (vi ventet tvillinger).

Etter Cera fikk mannen i huset velge hund. Han ville ha en beagle å jakte med. Slik kom Cindy i hus.

Cindy blir altså brukt til jakt av husets herre, og er godkjent ettersøkshund på skadet vilt. Hun er klikkertrent fra hun kom til oss 8 uker gammel. Hun fikk som liten valp "grunnutdanning" med tanke på lydighetskonkurranser, og da hun var valp var vi med på flere kurs i regi av Canis og andre med "snille" metoder. Travle tider og mangel på treningskamerater  som trente etter samme metode, gjorde imidlertid at konkurranseplanene falt bort.

Men Cindy elsker å trene og er lettlært, og jeg hadde fått øynene opp for frishapingens kunst, så opp gjennom årene har det derfor blitt til at jeg har lært henne både lydighetsøvelser og triks - jo vanskeligere, jo bedre... På Youtube fant jeg (og finner!) stadig nye triks å lære inn. Dette uten annet mål enn å aktivisere henne - og holde sirkusforestilling i ungenes bursdagsselskap!

Ved en tilfeldighet kom jeg siste høst over et kurs i freestyle i nærheten, og vi meldte oss på uten å vite mer enn at det var "dansing med hunder". Jeg var litt skeptisk i utgangspunktet, dans er nemlig ikke min sterkeste side. Men så viste det seg at dette ikke var dans i tradisjonell forstand, og at vi fikk bruk for alle de fine triksene vi hadde trent inn!

Nå hadde vi både funnet vår nisje, og fått treningskamerater med samme ideologi! Etter hvert begynte vi å tenke på mulig konkurransedebut, og trente mot det. Vi startet i vår første freestyle-konkurranse 18. mars i år. Overraskelsen var stor da vi vant denne.

Og nå skal vi altså være med på VM i Salzburg. Snakk om "flying start"! Vi gleder oss!


3 kommentarer:

 1. Imponerende hva du har fått til, lykke til videre og jeg gleder meg til å følge dere under VM.

  Hilsen fra Birthe.

  SvarSlett
 2. Lykke til i VM :-)
  Det blir garantert en stor opplevelse :-)

  SvarSlett
 3. Dette blir spennende. Masse lykke til!!!!

  Hilsen Aina

  SvarSlett